Ik hoor mijn jongere zelf nog zeggen 'nou, tegenwoordig krijg je overal kanker van, dan kun je niks meer eten', dus.. I feel you. Maar! Wat wordt er bedoeld met bewerkt rood vlees?
Je raadt het al: alle vlees dat bewerkt is. Alle bewerkingen die de smaak en/of houdbaarheid verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld zijn door fermentatie of pekel (zout). Denk aan vleeswaren (voor op brood), gedroogde worst (ook die biologische), gerookt vlees/worst, ham, knakworsten, slavinken, bacon, hamburger en ingeblikt vlees, beef jerky of voorverpakte maaltijden, sauzen, soepen waar vlees in is verwerkt.¹
We kennen verschillende groepen waarin kankerverwekkende stoffen worden ingedeeld. Van de eerste groep weet met zeker dat het kanker veroorzaakt, zoals sigaretten. Van bewerkt rood vlees weet men zeker dat het kanker veroorzaakt¹. Hoe meer je er van eet, hoe groter de kans op kanker. Die conclusie wordt niet snel getrokken binnen de wetenschap.
Ander rood vlees, het spierweefsel van zoogdieren, is waarschijnlijk kankerverwekkend en wordt vermeld in groep 2a. Het wordt in verband gebracht met o.a. darmkanker. Het bewijs is hier dus nog niet zo sterk als bij bewerkt rood vlees.¹
Waarom mag het dan nog verkocht worden? Er liggen ook nog sigaretten in de winkel en mensen blijven roken, ondanks de wetenschap dat het kanker veroorzaakt. Jaaa en dood ga je toch, maar ziek worden, lijden en een vroege dood is in 80% van de gevallen optioneel. Jij mag kiezen.
Vlees is geen noodzakelijk voedingsproduct. Wie voor zijn calorieën, vitaminen en mineralen afhankelijk is van de inname van vlees, doet er goed aan zijn of haar voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Er zat mogelijkheden die een veel voordeliger package deal bieden!
Hoe vaak eet jij (bewerkt) rood vlees? Heeft deze post je aan het denken gezet of zou je wel willen stoppen met het eten er van, maar weet je niet wat gezonde alternatieven zijn en of je tekorten krijgt? Ik help je graag tijdens een coachingstraject van 2 maanden! Stuur gerust een berichtje al je vragen hebt.
Liefs!
1. Domingo, J.L., & Nadal, M. (2017). Carcinogenicity of consumption of red meat and processed meat: a review of scientific news since the IARC decision. Food and chemical toxicology, 105, 256-261.
Reactie plaatsen
Reacties