"You can not exercise your way out of a bad diet."

Gepubliceerd op 18 maart 2022 om 11:50

We lijken ons steeds weer te verbazen over gezonde sporters die toch ziek worden. Is die verbazing wel terecht, of is er iets anders aan de hand? Hoe ver rijkt onze invloed?

De wetenschap is er helder over: 20% van de ziektes is een kwestie van genen, 80% wordt veroorzaakt door leefstijl. Zo zou je kunnen stellen dat in Nederland van de 10 miljoen (!) mensen met een chronische ziekte, 8 miljoen niet ziek zou hoeven zijn wanneer zij aanpassingen doen in hun leefstijl.

50/50% kans op ziekte is iets dat we zelf veroorzaken.

Zitten de gezonde sporters die ziek worden dan allemaal binnen die 20%? Of klopt onze definitie van 'gezond' misschien niet?

In ons lichaam leven kankercellen. Een goed werkend immuunsysteem maakt deze cellen onschadelijk en voert ze af. Sporten versterkt je imuunsysteem, maar, beschadigd ook cellen en veroorzaakt stress. Dit moet het lichaam herstellen. Hoewel eiwitten een rol spelen in dit proces, zijn ze niet alleen en is meer zeker niet beter. Stoffen zoals onder andere antioxidanten en vezels en een gezond microbioom zijn essentieel.

Wanneer je als sporter de focus legt op dierlijke eiwitten: ei, kwark, spiervezel, witte rijst en met een beetje geluk ook nog broccoli, komt dit jouw microbioom (die voor 70% verantwoordelijk is voor je imuunsysteem) niet ten goede, je komt vezels te kort en krijgt onvoldoende antioxidanten en andere plantstoffen binnen om schade te kunnen herstellen.

Aan de andere kant, belast de grote hoeveelheid dierlijke eiwitten je nieren, verzuurt het lichaam, krijg je veel verzadigde vetten binnen, verhoogt het je onstekingswaardes, en zijn de groeihormonen die bedoeld zijn om een kalf zsm naar 500kg te krijgen, niet bevorderlijk voor ons lichaam.

Veel dierlijk eiwit is een aanslag op je lijf. En zeker wanneer je dieet niet voor tenminste 90% uit gezonde onbewerkte, gevarieerde, plantaardige voeding bestaat zoals fruit, groenten, bladgroen, kruiden, kiemen, noten, pitten, zaden, peulvruchten, bonen, volkoren granen enz.

En, laat er geen misverstand over bestaan: sporten en bewegen is ontzettend goed, zo niet essentieel, voor een gezond lichaam en een sterke weerstand. Net zoals voldoende slaap (7 a 9 uur. per nacht), het reduceren van stress, positieve gedachten, zingeving en goede relaties dat zijn. Maar wie echt gezond wil zijn, moet alle vlakken aanpakken en niet denken dat een slank en sportief lichaam de preventie is voor ziekte.

Wat is voor jou gezond eten? Klopt die definitie en ben je bereid die 80% verantwoordelijkheid te pakken voor jouw gezondheid en het risico op ziekte daarmee te beperken? Laat het weten in een reactie! 💚


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.