BLUE ZONES

Gepubliceerd op 18 maart 2022 om 11:50

Blue Zones. Een onderzoek naar de populaties waar vrijwel geen ziektes voorkwamen en mensen met gemak en in goede gezondheid ouder dan 100 jaar werden. Wat doen zij anders dan de meeste westerlingen?

Om te beginnen: het is niet alleen hun voeding waar ze het verschil mee lijken te maken. Ook beweging, relaties, spiritualiteit, zingeving en rust spelen een belangrijke rol bij hun goede gezondheid.

Maar, laten we het eerst over hun voeding hebben. Wat eten ze? Hoewel de precieze voedingsmiddelen verschillen, was er een duidelijke overeenkomst: tenminste 90% van hun voeding was plantaardig. In Okinawa was dit 95%. En met plantaardig bedoel ik niet een witte boterham met vegan choco pasta. Maar fruit, groenten, bladgroen, zeewier, kiemen, peulvruchten, bonen, kruiden, specerijen, volkoren granen, speudo granen etc.

Koemelk werd er niet geconsumeerd en vlees en vis besloeg dus slechts een klein aandeel van het dieet. Nu hoor ik al een hoop mensen denken: zie je! Ze eten ook vlees en vis, dus dat maakt hen gezond.

Stel het eens anders: ondanks de consumptie van dierlijke producten, zijn ze zo gezond.
De mensen in Okinawa, die de minste dierlijke producten aten, werden immers het oudst.

Wat belangrijk is aan die 90 tot 95% plantaardige voeding, is dat het ons lichaam in staat stelt om te herstellen. Wanneer we ons lichaam beschadigen met niet-helpende of zelfs schadelijke 'voedings'middelen, kan het lichaam de boel wel repareren. Zo'n beschadiging aan je cellen, darmwand, maag, longen etc is niets anders dan een wondje op de huid: met de juiste verzorging herstelt het binnen no time. Echter, wie elke dag die wond blijft open krabben, of elke dag opnieuw op zijn knieën over de stenen schaaft, blijft een open wond houden die niet geneest. Zo werk dat dus ook aan de binnenkant van je lichaam.

Als je 3x per dag dierlijke producten eet, of cola, chocomel en fristi drinkt, witte boterhammen, witte rijst en witte pasta, en nauwelijks fruit en groenten (meaning: minder dan 1kg per dag), dan is dat wat je krijgt: een lichaam vol beschadigingen die niet kunnen herstellen en uiteindelijk leiden tot ziekte.

Hoe zijn bij jou de verhoudingen? Let me know!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.