Eerst geloven, dan zien.

Gepubliceerd op 7 maart 2022 om 14:37

Of, eerst zien en dan geloven? Geloof heeft alles te maken met vertrouwen, willen zien is van het ego en vanuit angst: eerst iets tastbaars willen zien, kun je ook niet voor schut gaan met waar je in geloofde, maar niet bleek te zijn/kunnen/bestaan/..
Het ego heeft graag gelijk en heeft een hekel aan 'zie je nou wel' en 'ik zei het toch', tenzij het zijn eigen woorden zijn. Het ego is namelijk wél dol op gelijk hebben.

De mensen die durfden te geloven, voordat ze het gezien hadden, die hebben precies die dingen gedaan die niemand voor mogelijk hield. Zonder dat geloof was Neil Armstrong nooit op de maan geland, liep Roger Bannister nooit als eerste de mijl onder de 4 minuten, liep Eliud kipchoge  nooit de marathon onder de 2 uur en hadden we Henry Ford, Muhammad Ali en Michael Jordan nooit gekend.

Nadat Bannister die mijl onder de 4 minuten liep, volgden de records aan de lopende band (die lopende band was dan weer het succes van Henry Ford). De eerst-zien-dan-gelovers ontdekken hun ware potentie pas als anderen hebben laten zien dat het humanly possible is. De eerst-geloven-dan-zieners zijn bereid om het risico op falen te nemen en zo te zien hoe ver hun potentie rijkt.

Dat meer mensen die mijl (ver) onder de 4 minuten gingen lopen (huidig record is 3.43,13 Hicham El Guerrouj en vrouwen 4.12,33 Sifan Hassan), bewijst dat het geloof of weten dat iets mogelijk is, of het gebrek daaraan, een essentieel onderdeel is voor ons succes of de barrière kan vormen voor ons ware kunnen. Voor het ontdekken van onze ware potentie.

Dat geldt niet alleen voor fysieke uitdagingen, maar ook voor mentale en emotionele. Geloven dat je gelukkig kunt zijn of al bent, dat je alle liefde en goedheid uit deze wereld waard bent, dat je altijd geluk hebt, dat je beschikt over een fantastisch zelfhelend vermogen, dat je precies goed bent zoals je bent, dat je alle wijsheid bij je draagt die je nodig hebt.

Wat je maar wil geloven, dat is jouw keuze. Je kunt kiezen voor helpende gedachten, of niet-helpende gedachten.
Wie wil je zijn? Wat wil je bereiken? Hoe wil jij je voelen? Welk gedrag hoort daar bij? Want ook actie kan niet ontbreken.

“Do not think that what is hard for you to master is humanly impossible; and if it is humanly possible, consider it to be within your reach.”


Marcus Aurelius, Meditations

Liefs! Ronja 🍀

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.