Gemak, de vijand van (persoonlijke) groei

Gepubliceerd op 10 juni 2021 om 13:52

Gemak dient de mens, maar ook niet, want aan gemak zitten een paar bijwerkingen. Van gemak wordt men wellicht een beetje lui of verwend of ongezond of allemaal. Door gemak willen we misschien wel de lusten, maar liever niet de lasten. Gemak leert dat waar men iets moet offeren of iets een beetje moeite kost (in het begin), het ideaal, de passie, ambitie of droom maar verstek moet gaan. En dat is mega mega zonde.

 

We gaan pijn en moeite vaak uit de weg. Fysieke pijn, door geen enkele grens op te zoeken in de sport die je wel of niet beoefent, in kou, in warmte.. we kiezen liever voor comfort en gemak. De plek waar je niet lijkt te kunnen falen, omdat alles bij hetzelfde blijft en je precies weet wat je moet doen.Het lichaam wordt niet uitgedaagd en hoeft zich dus ook niet te weren. Het hoeft niet te groeien. Stilstand. En zoals je misschien weet: stilstand is achteruitgang.

 

Mentaal idem dito. We willen niks te maken hebben met verdriet, pijn of angst. We vermijden spanning en blijven liever in de comfortzone. Blijven liever ongelukkig in een relatie of omgeving die niks brengt, dan de spanning van onzekere tijden onder ogen te zien. Gebrek aan groei.

Onzekerheid maakt ons bloednerveus. Onze hersenen koppelen onzekerheid, niet-weten, direct aan gevaar, angst. En daar blijft het graag van weg.

 

Kan ik t wel? Hoe ziet het er dan uit? Wordt het dan beter? Paralyzed by indecision, omdat we een lijst willen maken van voor- en nadelen. Wat niet kan. Zo werkt de wereld niet. Het is niet zo dat je eerst kunt kijken welke keuze welke uitkomst oplevert en wat dan het meest gunstig voor jou uitpakt. Zo heeft de Wereld/God/het Universum/het Leven het niet bedacht. Het gaat om zingeving, verlangen, wilskracht, doorzettingsvermogen en bovenal: vertrouwen. Vertrouwen in het feit dat je even niet weet hoe de toekomst er uit gaat zien, vertrouwen in de dingen waar je geen invloed op hebt, vertrouwen dat als dít het niet is, dat je best even mag zoeken.

 

Niet verzetten tegen de gegeven omstandigheden met geklaag, gejammer en boosheid, maar aanpakken wat je aanpakken kunt. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen aandeel en niet langer piekeren over oneerlijkheid en schuld. Het levert namelijk. Niks. Op.

Wie geen verdriet wil, zal nooit echte liefde leren kennen. Wie niet bereid is teleurgesteld te worden, zal ook nooit dromen zien uitkomen. Wie de sprong niet waagt, blijft eindeloos turen naar een toekomst die nooit dichterbij komt. Vandaag is de dag. Goed nieuws: het is áltijd vandaag. Morgen is morgen weer vandaag. Tijd voor actie. Tijd voor ongemak en onzekerheid, precies daar zit groei.

โ˜€๏ธ๐Ÿ‹๐ŸŒ๐ŸŠ๐Ÿฅ•๐Ÿฅญ๐Ÿ‘๐Ÿ„๐Ÿ“๐Ÿ’๐Ÿ‰๐ŸŽ๐Ÿ‡๐Ÿ†๐Ÿฅ๐Ÿˆ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿฅฆ๐Ÿฅฌ๐Ÿฅ’

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.