Calcium | Plantaardig of is zuivel noodzaak?

Gepubliceerd op 17 oktober 2021 om 13:36

CALCIUM. Hoe zit dat nou? Want, wanneer je geen dierenmelk (meer) consumeert, lijkt de hele wereld zich ineens zorgen te maken om je calciuminname. Lets go!🍼🥛

Geen zin of tijd om alles te lezen? Onder de afbeelding vind je calciumbronnen.

Wie de website van het voedingscentrum en er op na slaat, ziet dat tieners-volwassenen hoeveelheden worden aangeraden tussen de 950 en 1200 mg calcium per dag. Is dat niet een beetje veel? Ja. Wie (vrijwel) plantaardig eet, heeft voldoende aan 500 a 600 mg per dag. Hoe komt dat? 🥦

Dierlijke zuivel mag dan een hoop calcium bevatten, het zegt niets over over de beschikbaarheid voor ons lichaam. Calcium uit plantaardige bronnen, zoals boerenkool, paksoi en broccoli, worden 1,5 tot 2x zo goed opgenomen als uit dierenmelk.
Dat is één punt waarmee de grote hoeveelheid calcium van het Voedingscentrum verklaard kan worden en punt twee: door het eten/drinken van dierlijke eiwitten, kaas, zout, alcohol en cafeïne en geraffineerde producten (🍵☕🍫🥤), verlies je een hoop calcium via de urine. Deze producten hebben namelijk een verzurend effect op ons lichaam. Om de PH waarde stabiel te houden, gebruikt ons lichaam mineralen, waaronder calcium. Laat dat nou veel gegeten worden in het Nederlandse dieet. Op dat gemiddelde is ook het advies opgesteld.

Daarnaast lijken de vezels in plantaardige bronnen een mega belangrijke rol te spelen in de opname van calcium. Dat zou ook verklaren dat in landen waar heel veel zuivel wordt geconsumeerd, toch relatief veel botontkalking voorkomt. Dierenmelk bevat namelijk helemaal geen vezels en zo'n 90% van de Nederlanders redt het niet om elke dag de minimale hoeveelheid vezels binnen te krijgen.

Vitamine D

Vitamine D is essentieel bij de opname van calcium in de darmen. Zorg dus voor voldoende zonlicht op je blote onbeschermde huid en neem van september tot april in ieder geval een plantaardig/vegan vitamine D3 supplement.

Dit artikel gaat verder onder de afbeelding

Plantaardige calcium bronnen

Boerenkool, broccoli, rucola, koolrabi, witte kool, spruiten, peterselie, koriander, basilicum, tijm, oregano, brandnetel en andere donkergroen bladgroen zitten vol met calcium en bij de meeste is de opname dus 1,5 tot 2x hoger dan uit melk van de moederkoe.🥦🥬🍓 Ook sesamzaad en verschillende noten bevatten enorm veel calcium. Alleen van wegen het hoge gehate aan vet en eiwitten, eten we hier liever niet al te veel van.

Groenten zoals spinazie en snijbiet bevatten ook veel calcium, maar is niet opneembaar. De aanwezigheid van oxaalzuur gooit hier roet in het eten. Het bindt aan calcium, waarna het voor het lichaam niet langer opneembaar is. Je kunt ze prima eten, maar voorzien dus niet in calcium.

In plantaardige bronnen vind je ook vezels, foliumzuur, ijzer en tal van antioxidanten. Daar kan zuivel niet in voorzien. Wel in vet, cholesterol, snelle suikers (lactose) en zout. Kies dus een goede Package Deal, meer voordelen in 1 pakket en geen vervelende bijwerking. Zuivel wordt ook in verband gebracht met een verhoogde kans op prostaatkanker, omdat het de kankercellen in de prostaat lijkt te stimuleren. De hormonen in dierenmelk lijken ook een rol te spelen bij de ontwikkeling van hormoongevoelige tumoren, vroege pubertijd en een hoge bloeddruk.

Drink jij nog dierenmelk?
🥒🥬🥦💚

 

Liefs, Ronja

 

bronnen: voedingscentrum, nutritionfact.org, schijfforlife.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.