Emotie-eten en de oplossing

Gepubliceerd op 12 januari 2022 om 19:07

EMOTIE-ETEN. Dat doen we. Neurotisch menselijk (aangeleerd) gedrag. We hebben een hekel aan ongemak. Worden we zelf nog extra ongemakkelijk van. We hebben geen idee hoe we jou echt troost moeten bieden.

Met vriendinnen heb ik er vaak om gelachen, als iemand ongemakkelijk over je rug zat te wrijven als je er helemaal doorheen zat. De onkunde brak wel lekker het ijs haha.

Maar waarom doen we toch zo moeilijk? Waarom geven we elkaar niet lekker een knuffel en hebben we het even over de shit die je voelt? Waarom hebben we de neiging om onszelf, en de ander, vol te proppen met eten?

Zelfs bij kinderen kunnen we verdriet amper verdragen. Een zere knie, kapot speelgoed of gewoon een jengelige huilbui: hier, snoep, eten, wil je een appel? Druif? Ijsje misschien? Stop maar snel met huilen, want iedereen kijkt, ik weet niet wat ik moet doen en word er maar helemaal ongemakkelijk van. En het geluid drijft me tot waanzin. Laat het maar snel ophouden. Doe ik iets verkeerd?

Twijfel is ook zo iets waar we helemaal ongemakkelijk van worden. Niet weten hoe je je kind, vriend, vriendin, vader of moeder echt moet troosten, daar worden we onzeker van. Laten we maar een reep chocolade kopen, of een hele doos vol. Heel gek is het trouwens niet: bij het eten van suiker wordt in de hersenen dopamine aangemaakt, dat geeft je het gevoel van beloond worden. Je hersenen zijn daar gek op en willen graag meer. En nog meer. De keerzijde: het is van korte duur en slecht voor je lichaam.

Liefdesverdriet? Hier: koek en chocola, eet maar lekker op, heb je verdiend.
Moe en emotioneel na een zware wedstrijd? Hier, een biertje, glas wijn, broodje hamburger, vette kroket, zak patat. Heb je verdiend.

 

Het probleem met al die rommel en schijnoplossingen is:

 1. Je associeert emoties met vreten. We zijn vrij primitief van aard en dit soort gewoontes zitten snel in je brein verankerd.
 2. Verdriet, angst, boosheid etc zorgen voor stress in je lichaam. Gooi er nog wat slecht eten tegenaan en je belast je lichaam nog eens extra zwaar.
 3. Er is een mega vette connectie tussen jouw darmgezondheid en je hersenen. Kort door de bocht: Zorg goed voor je darmen en je helpt jezelf als om mentaal weerbaarder en veerkrachtiger te zijn. Maak keuzes die jouw gezondheid ondersteunen.

  Emotioneel? Hier een aantal ideeën:
 • Deel je verhaal met iemand die het mag horen.
 • benoem eventuele schaamte. Schaamte houdt er niet van om benoemd te worden en wordt daarmee kleiner.
 • doe een ademhalingsoefening, kalmeer jezelf.
 • schrijf op wat je dwars zit.
 • schrijf nu alleen de feiten op van de situatie.
 • kijk welke gedachten je zelf verzonnen hebt en wat er feitelijk aan de hand is.
 • ga dansen, lachen, zing, schreeuw. Gooi alles er uit.
 • Toch trek? voedt je lichaam en geest met gezond en kleurrijk voedsel, zoals fruit. Je hersenen gebruiken koolhydraten als brandstof.
 • vraag om een stevige knuffel.

Geen honger (of voor de liefhebber: trek)? Dan is eten niet de oplossing. Observeer en onderzoek wat er aan de hand is en hoe je dit écht kunt oplossen.

 

Wanneer eet jij, terwijl honger niet het probleem is?

 

Liefs, Ronja


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.