Chronisch ziek: genen of leefstijl?

Gepubliceerd op 15 januari 2022 om 13:05

Gezondheid, het is zoveel besproken en toch lijken we er in Nederland niet zo veel van te bakken. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen:

  • 58% van de Nederlanders (9,9 miljoen mensen op 1 januari 2019) staan bij de huisarts geregistreerd met een chronische ziekte.
  • We worden wel steeds ouder, maar worden ook steeds eerder ziek,
  • waarbij vanaf ons 40ste levensjaar een significante stijging is te zien in het aantal mensen met een chronische ziekte (40%),
  • om er op je 75ste en ouder zo goed als zeker van te zijn dat je je kunt aansluiten bij de 95% die een chronische ziekte heeft.
  • 5,4 miljoen mensen heeft trouwens multimorbiditeit, meerdere chronische aandoeningen,
  • ook daar is een significante stijging te zien vanaf het 40ste levensjaar. Maar liefst 12% van de veertigers kampt met meer dan één chronische ziekte.

Deze blog gaat verder onder de afbeelding

Een groot deel van de chronische aandoeningen vallen onder de noemer 'leefstijl ziektes'. Ga jij wachten tot je de volgende bent, of pak je verantwoordelijkheid voor het deel waar je controle over hebt? Jouw leefstijl.

Hoe komt dat nou? Is dat gewoon ons lot? Zijn het de genen? Of doen we misschien iets verkeerd?

De wetenschap zegt namelijk dat 80% (!) van de chronische ziektes is te voorkomen, te behandelen en te genezen door de manier waarop we leven, te veranderen. 80%! Dat is mega veel. 

Wat je zeker weet: als je doet wat de massa doet, de kans om ziek te worden enorm toeneemt.

Waar eeuwen geleden 'afwijken van de massa´ het grootste gevaar was (men was, net als ieder ander kuddedier, voor zijn overleving afhankelijk van de groep), is vandaag de dag het volgen van de massa je grootste gevaar. De massa maakt structureel keuzes die leiden tot ziekte. Niet alleen een griepje, maar ziektes die levensbedreigend zijn en vooral de kwaliteit van leven ondermijnen. Hoewel medicatie nuttig kan zijn, neemt het de oorzaak van het probleem niet weg en is het in veel gevallen slechts symptoombestrijding. Het neemt de klachten weg, waarna we onze ziekmakende levensstijl weer voort kunnen zetten, tot de volgende ziekte of het volgende ongemak zich aandient.

Waneer je klachten hebt, vraag jezelf dan af: wil ik alleen van de klachten af, of wil ik de oorzaak aanpakken?
Wil ik dat het écht ophoudt, of mag de ziekte ook wel door sluimeren, als ik er maar niks van merk?

Lezen wat je zelf kunt doen om je gezondheid de optimaliseren en kans op ziekte te minimaliseren? Dat ga je vinden op mijn website.

Liefs, Ronja

 

bronnen: volksgezondheidenzorg.info

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.