Controle

Gepubliceerd op 16 maart 2023 om 15:32

"Happiness and freedom begin with the clear understanding of one principle. Some things are within your control. And Some thing are not." - Epictetus

De meest simpele en effectieve les die ik leerde uit mijn werk als agent én de stoïcijnse filosofie (en je tegenkomt in ieder ander spiritueel boek): Sommige zaken liggen binnen jouw controle en sommige niet.

En ergens wéten we dit allemaal. 'Ja logisch Ronja, als het regent, kan ik daar niks aan veranderen.'

Toch zijn we innerlijk vaak in verzet, met allerlei oordelen over de situatie en ideeën over hoe het zou moeten zijn. Wat wel en niet zou mogen gebeuren.

Er is een groot verschil tussen wéten en een dieper weten: aanvaarding van wat is. Want hoe vaak verzetten we ons niet (innerlijk) tegen keuzes van anderen? En tegen het weer (getver, regen), file, kou, droogte, zon, geluid (van de buren, tikkend geluid in de auto, muziek op het strand), je partner die de relatie beëindigd en zelfs ons eigen gevoel wanneer je heel zeker weet dat wat je aan het doen bent niet goed voor je is, maar je gewoon door blijft gaan (met die relatie, werk, ongezond eten, te veel sporten, te weinig eten, alcohol etc) omdat de waarheid pijnlijk is.

Door de waarheid te ontkennen en je er dus tegen te verzetten, begin je een onmogelijke strijd. Het is een illusie.

En ja, soms zou je willen dat je gewoon verliefd kon zijn op die perfecte man/vrouw, maar soms voel je aan alles dat dat gewoon niet voor jou is.

En soms zou je willen dat je ouders xyz voor je hadden gedaan, maar je hebt niks te eisen en hebt te dealen met alle mooie en minder mooie dingen die je mee hebt gekregen.

En soms is je partner niet wie je zou willen, aanvaard het en maak een keuze. Je kunt de ander niet veranderen, je kunt alleen de manier waarop jij met de waarheid omgaat veranderen. Dát is waar je controle over hebt.

Al het anderen heb je te aanvaarden zoals het ís. Mensen te aanvaarden zoals ze zijn. Situaties te nemen zoals ze komen. Dat dit wel mocht gebeuren, ook als ze heel oneerlijk zijn, en dit weet je, simpelweg omdat het gebeurd is.

Je hebt te aanvaarden dat je alleen verantwoordelijkheid pakt voor jouw leven wanneer je dit principe heel helder hebt voor jezelf.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.