Het eten van bewerkt rood vlees veroorzaakt kanker.

Ik hoor mijn jongere zelf nog zeggen 'nou, tegenwoordig krijg je overal kanker van, dan kun je niks meer eten', dus.. I feel you. Maar! Wat wordt er bedoeld met bewerkt rood vlees?Je raadt het al: alle vlees dat bewerkt is. Alle bewerkingen die de smaak en/of houdbaarheid verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld zijn door fermentatie of pekel (zout). Denk aan vleeswaren (voor op brood), gedroogde worst (ook die biologische), gerookt vlees/worst, ham, knakworsten, slavinken, bacon, hamburger en ingeblikt vlees, beef jerky of voorverpakte maaltijden, sauzen, soepen waar vlees in is verwerkt.¹We kennen verschillende groepen waarin kankerverwekkende stoffen worden ingedeeld. Van de eerste groep weet met zeker dat het kanker veroorzaakt, zoals sigaretten. Van bewerkt rood vlees weet men zeker dat het kanker veroorzaakt¹. Hoe meer je er van eet, hoe groter de kans op kanker. Die conclusie wordt niet snel getrokken binnen de wetenschap.Ander rood vlees, het spierweefsel van zoogdieren, is waarschijnlijk kankerverwekkend en wordt vermeld in groep 2a. Het wordt in verband gebracht met o.a. darmkanker. Het bewijs is hier dus nog niet zo sterk als bij bewerkt rood vlees.¹Waarom mag het dan nog verkocht worden? Er liggen ook nog sigaretten in de winkel en mensen blijven roken, ondanks de wetenschap dat het kanker veroorzaakt. Jaaa en dood ga je toch, maar ziek worden, lijden en een vroege dood is in 80% van de gevallen optioneel. Jij mag kiezen.

Lees meer »

'Ik wil wel een beetje kunnen blijven genieten.'

En die gedachte herken ik wel, want ik heb m in mijn eigen hoofd vaak genoeg voorbij horen komen en anders zegt iemand anders het wel. Het leuke is, weet ik nu, dat wanneer je eten lekker is én je voelt je fitter, vrolijker, energieker én je huid wordt mooier én je buik is niet meer opgeblazen én je kunt makkelijk poepen, kortom: alles wordt beter... dannn geniet je pas écht van wat je eet 💚

Lees meer »

BLUE ZONES

Blue Zones. Een onderzoek naar de populaties waar vrijwel geen ziektes voorkwamen en mensen met gemak en in goede gezondheid ouder dan 100 jaar werden. Wat doen zij anders dan de meeste westerlingen?

Lees meer »

Eerst geloven, dan zien.

Of, eerst zien en dan geloven? Geloof heeft alles te maken met vertrouwen, willen zien is van het ego en vanuit angst: eerst iets tastbaars willen zien, kun je ook niet voor schut gaan met waar je in geloofde, maar niet bleek te zijn/kunnen/bestaan/..Het ego heeft graag gelijk en heeft een hekel aan 'zie je nou wel' en 'ik zei het toch', tenzij het zijn eigen woorden zijn. Het ego is namelijk wél dol op gelijk hebben.De mensen die durfden te geloven, voordat ze het gezien hadden, die hebben precies die dingen gedaan die niemand voor mogelijk hield. Zonder dat geloof was Neil Armstrong nooit op de maan geland, liep Roger Bannister nooit als eerste de mijl onder de 4 minuten, liep Eliud kipchoge  nooit de marathon onder de 2 uur en hadden we Henry Ford, Muhammad Ali en Michael Jordan nooit gekend.

Lees meer »

FRUIT! Gezond, of teveel suikers?

Fruit, voor veel mensen voelt het zelfs als snoepen. Niet te veel hoor, zit vol met suikers. Terwijl we vaak niks liever doen dan lekker die hele bak met kersen, aardbeien, bosbessen en frambozen leegeten. We doen een beetje zuinig 'ik heb al een banaan op vandaag, ik neem wel een appel'. Alsof twee keer hetzelfde eten helemaal een schande is. Hoe zit het nou? Fruit is gezond, we hebben het nodig, maar hoe zit het dan met al die suikers? Waarom raadt het voedingscentrum (maar) twee stuks fruit aan? Lees verder om er achter te komen!

Lees meer »

Emotie-eten en de oplossing

EMOTIE-ETEN. Dat doen we. Neurotisch menselijk (aangeleerd) gedrag. We hebben een hekel aan ongemak. Worden we zelf nog extra ongemakkelijk van. We hebben geen idee hoe we jou echt troost moeten bieden.

Lees meer »

Ego en de angst voor verandering

Cognitieve Dissonantie. 'Een man met een overtuiging, is moeilijk van gedachten te veranderen. Als de werkelijkheid schuurt met onze diepste overtuigingen, dan morrelen we liever aan die werkelijkheid dan aan ons wereldbeeld. Sterker nog, dan klampen we ons nóg harder vast aan de overtuigingen die we al hadden.' Aldus Léon Festinger, geciteerd door Rutger Bregman (Hoe ideeën de wereld veranderen)

Lees meer »

Gemak, de vijand van (persoonlijke) groei

Gemak dient de mens, maar ook niet, want aan gemak zitten een paar bijwerkingen. Van gemak wordt men wellicht een beetje lui of verwend of ongezond of allemaal. Door gemak willen we misschien wel de lusten, maar liever niet de lasten. Gemak leert dat waar men iets moet offeren of iets een beetje moeite kost (in het begin), het ideaal, de passie, ambitie of droom maar verstek moet gaan. En dat is mega mega zonde.

Lees meer »