Weerbaarheid en Mentale Kracht, en wat groei en vrijheid daar mee te maken hebben

Gepubliceerd op 16 september 2022 om 13:59

Kruiskade Rotterdam

Ze greep me met twee handen bij mijn keel. Haar vriend werd aangehouden, waarna deze dame maar bleef gillen en schreeuwen. Ze leek buiten zinnen, woest. Mijn taak: haar weghouden, zodat haar vriend kon worden afgevoerd, zonder klappen te vangen van zijn vriendin. Ze was niet kwaad op ons, de #politie, wel op haar vriend. Indruk maakt het niet, ik pak haar dunne polsen vast, en na een tijdje praten wordt ze rustiger, minder bang, minder agressief.

Overleven

Tijdens zulke situaties gebeuren er twee dingen:
1. Een stem in je hoofd die oordeelt en vertelt wat er moet gebeuren.
2. Je kunt voelen dat er iets in je lichaam gebeurt, bijvoorbeeld dat je hartslag omhoog gaat, je het warmer krijgt, zoiets.

Ons brein heeft primair 1 taak: overleven door jou veilig houden.
Hoe jij kunt groeien, beter kunt worden of gelukkiger bent, daar weet het niks vanaf. Korte termijn, daar gaat het om.

Oncomfortabele situaties ervaart het #brein als onveilig en wil dus ingrijpen: vechten, vluchten, bevriezen. Iets DOEN waardoor het de illusie van controle weer herstelt.
In sommige gevallen gaat dit zo snel, dat iemand de ander op zijn gezicht slaat, nog voordat ie er zelf erg in heeft. Met allerlei ellende tot gevolg.

Groei en vrijheid

"Between stimulus (iemand die tegen jou schreeuwt) and response (jouw handelen) there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom." - Viktor Frankl.

In dat stukje ruimte voordat je reageert of actie onderneemt, zit de kracht. Dat is waar het verschil ontstaat tussen jezelf beheersen of jezelf verliezen. Kalm blijven of jezelf te buiten gaan. Jezelf kunnen begeleiden of geen controle meer hebben.

En dát, die kracht en vrijheid, kun je trainen. Hoe? Door jezelf in oncomfortabele (maar wel veilige) situaties te brengen, te herkennen wat er in je lichaam en in je hoofd gebeurt en van daaruit leren hoe je daar mee omgaat.

Het is niet lekker als je jezelf niet beheerst. Als je je schaamt voor wat je deed in zo'n moment van buitenzinnigheid. Het voelt niet krachtig om een ander de schuld te geven voor jouw eigen gedrag.
En jezelf beheersen geldt ook voor mensen die 'niet doen', bevriezen. Ook daar kun je de controle terug pakken door wél in actie te komen als dat nodig is.

En deze vaardigheid gaat jou helpen bij uiteenlopende dingen. Van gezonder eten en gewicht verliezen/aankomen tot jezelf kunnen beheersen in ruzies, conflicten en uitdagende situaties waar #hulpverleners mee te maken krijgen.

 

Een workshop of training op maat voor jou of jouw bedrijf?

Behalve woorden, gebruik ik bijvoorbeeld Yin Yoga om het super praktisch, inzichtelijk en voelbaar te maken.
Neem contact op voor de mogelijkheden, ik denk graag met je mee.

#leren #gedrag #mentalekracht #weerbaarheid #stabiliteit #ego #rustinjehoofd #politie #handhaving #yinyoga #downtoearth


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.